drive83

Nieuws (BE)

Nieuws (NL)

 

Racketkeuze

Hoe kies ik het juiste racket? Waar staan al die rare cijfertjes voor op mijn racket? Bespanning, is dat belangrijk? Je leest het allemaal in onderstaande stuk geschreven door Stijn Vanderstraeten. 

Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. In dit artikel vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen die bij je past en waarvan je veel spelplezier zal hebben.


Vorm van het blad

Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Bij een ingebouwd T-stuk zie je de overgang tussen de steel en het blad niet, terwijl dit bij een extern T-stuk wel zichtbaar is. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

     een ingebouwd T-stuk

     een extern T-stuk

 

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Isometrisch / afgerond (isometric) en Ovaal (oval).

De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.


Conclusie
Vorm van het blad:
-
koop een racket met een ingebouwd T-stuk
- beginners kopen best een isometrische racket
- sommige rackets zijn iets langer dan anderen


Gewicht / materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt, is het gewicht. Een lichte racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichtere racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te lichte racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:

 • 1U: >95g
 • 2U: 90-94g
 • 3U: 85-89g
 • 4U: 80-84g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven.


Conclusie gewicht / materiaal:
- een lichte racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
- met een zwaardere racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
- rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner staat)


Balans

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:

 • zware kop (head heavy):
  Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
 • even balans (even balance):
  Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
 • lichte kop (head light):

Rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.


Conclusie balans:
- zware kop = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
- even balans = een middenweg tussen de andere twee
- lichte kop = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)


Flexibiliteit

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket.  Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff

In het algemeen geld: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat de racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.

Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijve racket.


Conclusie flexibili
teit:
- soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
- stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)


Grip

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan ‘knijpen’.


Bespanning

De bespanning kan in sterke mate het ‘gevoel’ van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit.


Tot slot vind je hier enkele veelgestelde vragen en de antwoorden daarop:

Wat is een ‘verdedigende’ racket en wat is het voordeel daarvan?
Een verdedigende racket is vaak licht, enigszins soepel en heeft een lichte kop, maar hier bestaan natuurlijk nog uitzonderingen op. Als gevolg hiervan zijn ze wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn ze erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.

Wat is dan een aanvallende racket en het voordeel daarvan?
Een aanvallende racket is doorgaans stijf en heeft een zware kop. Hierdoor zul je harder kunnen smashen en makkelijker clears slaan, maar je verdediging is minder goed.

Ik ben een beginnende speler, wat voor racket koop ik het best?
Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kies je best een soepele (flex of medium flex) racket. Een lichte racket zal makkelijker zijn om mee te spelen, maar denk eraan dat zwaardere, stalen rackets zo goed als onverwoestbaar zijn.

Welk merk is het beste?
Aangezien iedereen een andere racket goed vind, is er ook niet één merk dat boven al de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Karakal, Victor, Wilson, Oliver, SOTX,…

Ik neem aan dat een duurdere racket beter is?
Neen, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan. Verder kan je geld uitsparen door een racket online te kopen (tot wel €50!). Koop best bij een bekende winkel, zo voorkom je dat je namaakspullen koopt.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com